Ból zębów po słodyczach – dlaczego występuje i jak sobie z nim radzić?

Ból zębów po słodyczach

Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że po zjedzeniu słodkiego deseru zaatakował Cię silny ból zębów? Taki silny, nieprzyjemny dreszcz (np. podczas przeżuwania czekolady) jest w gruncie rzeczy dość częstym problemem. Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje i jak tego unikać.

Za ból zębów po słodyczach odpowiadają… bakterie?

Zgadza się – cukier (zwłaszcza w formie prostej, jak sacharoza, glukoza czy fruktoza) jest świetnym źródłem energii dla tzw. bakterii kwasotwórczych. Wśród najczęściej występujących w jamie ustnej wyróżniamy Streptococcus mutans oraz Lactobacillus – te żyjące na powierzchni zębów drobnoustroje trawią przeżuwane cukry i wywołują proces fermentacji, podczas którego powstaje kwas mlekowy, octowy oraz propionowy.

Następnie kwasy te obniżają pH w jamie ustnej z neutralnego (ok. 7) do kwaśnego poziomu poniżej 5,5. Ten punkt krytyczny, znany jako próg demineralizacji szkliwa, oznacza początek rozpuszczania minerałów, głównie tzw. hydroksyapatytów, z których zbudowane jest szkliwo. Gdy ząb zostanie w ten sposób uszkodzony, staje się bardziej wrażliwy na temperaturę oraz, rzecz jasna, tytułowe słodycze. [1]

Proces wygląda więc następująco:

  1. Żyjące na powierzchni zębów bakterie trawią cukier i fermentują.
  2. Kwas mlekowy, octowy i proprionowy obniżają pH w jamie ustnej.
  3. W efekcie szkliwo zębów jest uszkadzanie, a same zęby stają się wrażliwe.
  4. Im większy stopień uszkodzenia, tym większy ból podczas jedzenia słodyczy.

Jednak nie zawsze winą możemy obarczyć bakterie kwasowe. Czasem zdarza się tak, że zęby są nadwrażliwe na cukier z innych przyczyn…

Nadwrażliwość zębów na cukier – czy z tym się rodzimy?

Fachowo nazywana nadwrażliwość zębiny dotyczy około 10-30% populacji (w zależności od badania) – dolegliwość ta polega na odczuwaniu bólu podczas przeżuwania ciepłego, zimnego, kwaśnego lub słodkiego pokarmu. Jednak dlaczego tak właściwie występuje?

Głównym mechanizmem jest odsłonięcie zębiny, czyli warstwy znajdującej się pod szkliwem i cementem korzeniowym. Zębina jest unerwiona przez tysiące mikroskopijnych kanalików, które prowadzą do miazgi zęba – czyli centrum nerwowego, odpowiedzialnego za ból. Kiedy szkliwo lub cement zostają uszkodzone, słodycz bezpośrednio dociera do tych kanalików i wywołuje dyskomfort.

Nadwrażliwości zębów na cukier można się nabawić, np. zbyt mocno szczotkując zęby, mając ubytki próchnicowe w zębach, patologiczne starcie zębów, wady zgryzu, chorobę przyzębia lub nie lecząc bruksizmu. Rzadko, ale niektórzy pacjenci rodzą się z tą dolegliwością – wtedy mówimy o tzw. nadwrażliwości wrodzonej, która może objawiać się:

  • genetycznie cienkim szkliwem (zębina jest bardziej podatna na odsłonięcie),
  • nieprawidłowym rozwojem cementu korzeniowego (ten sam efekt, co wyżej),
  • chorobą Amelogenesis imperfecta, czyli wrodzoną nieprawidłową budową szkliwa.

Warto zaznaczyć, że taka wrodzona nadwrażliwość zębów na cukier jest dość rzadka – zwykle problem wynika ze złych nawyków, zaniedbań,  jak np. niemycie jamy ustnej czy bagatelizowanie ubytków. Jeśli chcesz sprawdzić, czy ból zębów po słodyczach występuje u Ciebie na skutek bakterii w jamie ustnej, czy “typowej” nadwrażliwości, umów się na wizytę do stomatologa korzystając z MedCeny.

Jak zmniejszyć ból zębów po słodyczach?

Najlepsze porady na zmniejszenie bólu da Ci lekarz dentysta – po dokładnym zbadaniu jamy ustnej. Możemy jednak wymienić kilka uniwersalnych sposobów, które uśmierzą nieco ból. Pierwszym z nich jest, oczywiście, unikanie słodyczy – jeśli zęby bolą Cię szczególnie mocno np. po czekoladzie, po prostu postaraj się odłożyć na jakiś czas tego typu desery. Ale oprócz tego:

  • myj zęby po każdym posiłku, ale nie od razu po słodyczach – zamiast tego odczekaj 20-30 minut, żeby ślina zneutralizowała kwasy,
  • jeśli już musisz jeść słodycze, po których bolą Cię zęby – rób to razem z głównym posiłkiem, zwiększone wydzielanie śliny ograniczy kontakt z cukrem.

Istnieje więcej, mniej konwencjonalnych sposobów, jak np. żucie gumy bez cukru z ksylitolem – jednak tutaj, z drugiej strony, mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego. Dlatego zamiast eksperymentowania na własną rękę, znacznie rozsądniej jest (jak już wcześniej napisaliśmy) skontaktować się ze stomatologiem. [2]

Dlaczego czekolada wywołuje jeszcze silniejszy ból?

Na zakończenie warto przyjrzeć się stricte czekoladzie – gdyż to właśnie po niej występuje najsilniejszy ból zębów. To wszystko za sprawą jej półstałej konsystencji: gdy czekolada rozpuszcza się w ustach, przylepia się do powierzchni zębów, a cukier jeszcze mocniej atakuje szkliwo i dziąsła. Coś takiego nie ma miejsca np. podczas ssania twardych cukierków (a przynajmniej występuje w znacznie mniejszym stopniu). Dlatego to właśnie słodycze takie jak czekolada, karmel czy żelki są najbardziej szkodliwe dla jamy ustnej. Choć nie oznacza to, że pozostałe słodycze są bezpieczne – lepiej nie jeść ich w ogóle. 🙂

Bibliografia

[1] Feldens CA, Pinheiro LL, Cury JA, Mendonça F, Groisman M, Costa RAH, Pereira HC, Vieira AR. Added Sugar and Oral Health: A Position Paper of the Brazilian Academy of Dentistry. Front Oral Health. 2022 Apr 6;3:869112. doi: 10.3389/froh.2022.869112. PMID: 35464781; PMCID: PMC9020561.

[2] Söderling E, Pienihäkkinen K. Effects of xylitol chewing gum and candies on the accumulation of dental plaque: a systematic review. Clin Oral Investig. 2022 Jan;26(1):119-129. doi: 10.1007/s00784-021-04225-8. Epub 2021 Oct 22. PMID: 34677696; PMCID: PMC8791908.

Udostępnij wpis

Zostaw komentarz

  • Brak komentarzy
  • Dodaj komentarz

    Pozostałe wpisy z tej kategorii