Najprawdopodobniej większość z nas choć raz miała styczność ze zwarzonym mlekiem, zastanawiając się, czy od razu należy je wyrzucić, a może zwarzone mleko można wykorzystać podczas gotowania? W dzisiejszym artykule rozwiewamy wątpliwości na temat tego, czy zwarzone mleko jest szkodliwe? Podpowiadamy także, jak uniknąć zwarzonego mleka w kawie oraz jak uratować zwarzone mleko kokosowe.
Zwarzone mleko — wyrzucić czy zostawić?
Zwarzone mleko ma charakterystyczny wygląd: staje się rozwarstwione i posiada serowate grudki. Czy takie zwarzone mleko jest szkodliwe, czy można je jakoś wykorzystać w kuchni? Kluczowe jest rozpoznanie, czy mleko jest jedynie zwarzone, a może jednak popsute.
Jak rozpoznać zepsute mleko?
- Nieprzyjemny, zjełczały zapach, który staje się coraz bardziej intensywny w miarę postępującego psucia.
- Zmiana smaku: Naturalna słodycz mleka ustępuje miejsca nieco kwaskowatemu, gorzkiemu lub mocno kwaśnemu posmakowi, co stanowi kolejny sygnał, że mleko straciło swoją świeżość.
- Zmiana konsystencji i koloru: Mleko może nabrać śluzowatej, gęstej tekstury, a jego kolor może zmieniać się na żółtawy.
Nie zaleca się spożywać zepsutego mleka pod żadną postacią, ani dodawać go do potraw. Co jednak w przypadku gdy stwierdzimy, że nasze mleko nie jest popsute, a jedynie zwarzone — czy zwarzone mleko jest szkodliwe?
Nie zaleca się pić zwarzonego mleka, jednak można je wykorzystać np. podczas pieczenia ciasta, muffinek, lub — po odpowiedniej obróbce — przygotować ze zwarzonego mleka domowy twarożek.
Czy zwarzone mleko jest szkodliwe — zwarzone mleko w kawie
Pieczołowicie parzysz ulubioną kawę, dodajesz do niej mleko i… ku swojemu wielkiemu rozczarowaniu otrzymujesz napój pełny nieapetycznych, białych grudek?
Zwarzone mleko w kawie najczęściej powstaje z kilku, podstawowych powodów:
- Temperatura kawy i mleka różnią się od siebie znacząco, np. gdy do bardzo gorącej kawy zbyt szybko dolejemy bardzo zimnego mleka.
- Wyjątkowo kwaśny odczyn niektórych odmian kawy może przyczyniać się do częstszego powstawania zjawiska zwarzonego mleka w kawie — białko mleka ścina się (denaturuje) nie tylko pod wyrywem wysokiej temperatury, ale także m.in. działania kwasów naturalnie zawartych w kawie.
- Mleko w kawie mogło być również zbyt gorące, podczas dolewania do napoju — przegrzane mleko zyskuje tłusty posmak i może zacząć się warzyć. Doświadczeni bariści zalecają, aby do kawy dodawać mleko podgrzane do temperatury maksymalnie 70℃.
- Zwarzone mleko w kawie może też powstać w wyniku dodania do naparu mleka nieświeżego, lub przechowywanego w niewłaściwy sposób.
- Zwarzone mleko roślinne w kawie: warto pamiętać, że zwarzeniu może ulec także tzw. mleko roślinne (np. sojowe, migdałowe, kokosowe). Przed dolaniem do kawy warto je podgrzać, lub wcześniej przestudzić sam napar.
Czy zwarzone mleko w kawie jest szkodliwe, czy taką kawę można wypić?
Zasadniczo, jeśli mleko było świeże i zważyło się po dodaniu do gorącej kawy, nie powinno spowodować zatrucia. Jednak kawa ze zwarzonym mlekiem robi się bardziej ciężkostrawna, przez co u osób o wrażliwym układzie pokarmowym może spowodować nieprzyjemne dolegliwości gastryczne, m.in. zgagę, ból brzucha czy wzdęcia.
Zwarzone mleko kokosowe w puszce. Jak uratować zwarzone mleko kokosowe?
Po otwarciu puszki mleka kokosowego wiele osób z rozczarowaniem stwierdza, że jest zwarzone: na górze unosi się gęsta, grudkowata masa, a na spodzie puszki znaleźć można płynną wodę kokosową. Jak uratować takie zwarzone mleko kokosowe?
Przede wszystkim należy wyjaśnić, że rozwarstwianie się mleka kokosowego w puszce to naturalny proces, który nie świadczy o jego zepsuciu lub złej jakości, a wręcz przeciwnie. Gdy mleko w puszce po otwarciu jest mocno rozwarstwione, najprawdopodobniej posiada mały dodatek sztucznych emulgatorów i stabilizatorów, które producenci dodają do mleka kokosowego w celu zapobiegania temu procesowi.
Jak uratować zwarzone mleko kokosowe, co zrobić, aby miało bardziej jednolitą konsystencję?
Rozwarstwione, tzw. zwarzone mleko kokosowe, które ma przyjemny, lekko kokosowy zapach, biały kolor i słodkawy posmak nie jest zepsute i nadaje się do spożycia. Aby mleko kokosowe miało po otwarciu bardziej jednolitą konsystencję, bezpośrednio przed użyciem warto mocno wstrząsnąć puszką.
Dodaj komentarz